Een veel voorkomend probleem bij vijvers zijn draadalgen. Vooral in de zomer hebben veel vijvers last van dit probleem. Draadalg is dan ook een hardnekkig vijverprobleem, waar u niet snel vanaf komt. Alleen het verwijderen van de algen zal het probleem dan ook niet oplossen, u zult opzoek moeten gaan naar de oorzaak om de draadalgen te voorkomen. Anders zal het probleem zich blijven herhalen. Vijvercentrum De Scheper helpt u graag met het zoeken van de oorzaak en het oplossen van uw draadalgenprobleem.

Om de kans op draadalg te verkleinen is het van belang dat de vijver in het voorjaar op de juiste manier wordt opgestart. Een goede basis in de vijver, vermindert de kans op draadalg aanzienlijk. Vijvercentrum De Scheper heeft een speciaal product ontwikkeld voor het voorkomen van uitbundig draadalg groei. Algostabiel helpt samen met WaterStabiel effectief de draadalgen in uw vijver te verwijderen.

Het product tegen draadalg is algostabiel en waterstabiel is volgens het doseerschema te doseren.

Draadalgen of toch zweefalg?

Draadalg is anders als zweefalgen. Wanneer het vijverwater zo groen is dat uw vissen en planten niet meer zichtbaar zijn, dan heeft u last van zweefalgen. Weten hoe u zweefalgen kunt bestrijden, klik hier.

Een belangrijk kenmerk bij draadalg is dan ook dat de vijver veelal kraakhelder is. Maar wat is dan het probleem van draadalg? Esthetisch geven deze groene draden een mindere aanblik, of eenvoudig gezegd het is niet mooi. Daarnaast kan het echter ook zo hard groeien dat het de echte zuurstofplanten hier compleet door overwoekerd worden.

Draadalg is namelijk een soort waterplant. De alg ontwikkelt zich zowel bij een mindere waterkwaliteit, als bij een goede waterkwaliteit. Wanneer uw vijver dus last heeft van deze groene slierten, wil het niet altijd zeggen dat de oorzaak in de waterkwaliteit zit. Toch is het belangrijk uw waterwaarden regelmatig te controleren. In ons vijvercentrum kunt u uw vijverwater gratis laten controleren. Bij een goede waterkwaliteit zit er voldoende plantenvoeding in het water. Deze voeding voed ook de draadalg, waardoor u toch last kunt krijgen van draadalgen.

Draadalgen in de koivijver

Draadalg kan ook in koivijvers voor vervelende situaties zorgen. De lange draden van de draadalg kunnen verstrikt raken in uw vijverpompen, hierdoor bestaat de kans dat uw vijverfilter, fontein of waterval gaat haperen. Dit zal vooral een groot probleem opleveren bij een koivijver, omdat hier een optimaal werkende vijverfilter vereist is. Koi zijn namelijk erg afhankelijk van optimale waterwaarden en een goed werkend filtersysteem. En door de ontbrekende zuurstofplanten, kan het filtersysteem dan ook niet gemist worden.

Steuren met draadalgen

Als u steuren in de vijver heeft bestaat de kans dat ze zich ‘vast zwemmen’ in de lange draadalgen. Een steur kan alleen maar vooruit zwemmen en nooit terug! Bij overmatige draadalgen in uw vijver bestaat er dus een verhoogde kans dat zeker jonge steuren, verstrikt raken in de draadalg. Uiteindelijk kan de steur hierdoor sterven. Belangrijk is dus om door te zorgen voor een optimaal watermilieu en een juiste opstart met bacteriën, en indien deze toch ontstaan is bestrijden ervan dus wenselijk.

Vijvervissen creëren mest voor draadalg

De vorming van draadalgen in een vijver is vaak een combinatie van factoren. Zoals gezegd, draadalg is een waterplant. Wanneer deze groene draden beginnen te groeien, betekend het dat er voldoende voeding voor de draadalg aanwezig is.
Vijverplanten krijgen voeding door de afvalstoffen van vijvervissen. De ontlasting van vijvervissen zorgt er dus voor dat uw planten in de vijver kunnen groeien. Indien dit echter overmatig wordt, moeten we hier dan ook de hoofdoorzaak voor zoeken. Als de vissen in de vijver teveel gevoerd worden, zullen zij ook meer ontlasting afscheiden. Deze ontlasting is als het ware de mest voor uw waterplanten en dus ook voor draadalg. Meer mest betekent een betere groei. Een betere kwaliteit visvoer zal ook beter verteerd worden door de vissen, hierdoor komen er minder afvalstoffen vrij. Zorg ook voor een optimale visbezetting in uw vijver. Teveel vissen in uw vijver leveren natuurlijk ook meer ontlasting op. Een goed werkende vijverfilter waarin bacteriën de afvalstoffen afbreken is daarnaast onmisbaar bij een gezonde vijver.

Zon en hoge temperatuur

Tijdens een warme of zelfs hete zomer zal de temperatuur van het vijverwater stijgen, hierdoor zullen draadalgen ook sneller groeien. Probeer de vijver altijd zo aan te leggen dat er gedurende de dag ook schaduw op de vijver valt. Hierdoor wordt het aantal uren direct zonlicht op de vijver (en dus waterplanten) enigszins beperkt. Dit zal ertoe bijdragen dat de groei van draadalg wordt geremd.

Zuurstofrijk water

Een andere manier om draadalgen te bestrijden is om het zuurstofgehalte van de vijver niet te hoog te laten zijn. Zuurstofrijk water verhoogt de kans op draadalg in de vijver, omdat het namelijk kooldioxide verdrijft tijdens gaswisseling. Dus wanneer ik zuurstof inbreng aan het vijverwater verdrijf ik juist mijn kooldioxide. Vijvercentrum de Scheper adviseert om het beluchten van de vijver te beperken. Extra beluchten doet u alleen bij de kans op naderend onweer. Het is bovendien het beste om ‘s nachts (zonder zonlicht) het vijverwater te beluchten.

Oorzaken

Wanneer uw vijver last heeft van overmatige draadalgen ziet Vijvercentrum De Scheper vaak een combinatie van:
• Matige waterkwaliteit
• Niet optimaal werkend vijverfilter of voldoende bacteriën
• Dikke sliblaag
• Teveel voeren, of slechte kwaliteit voer – dus meer ontlasting
• Veel zon en hogere temperaturen
• Zuurstofrijk water – teveel beluchten

Vijvercentrum De Scheper helpt u graag met het zoeken van de oorzaak en het oplossen van uw algenprobleem. Kom langs in ons vijvercentrum voor een vrijblijvend advies.

Draadalg aanpakken met Algostabiel

Vijvercentrum De Scheper heeft het product tegen draadalgen. Dit product werkt perfect en lost uw draadalgen probleem op. Algostabiel dient echter pas ingezet te worden nadat de waterwaarden van uw vijver ook geconditioneerd en optimaal zijn, anders werkt het product niet optimaal. Draadalg bestrijden is immers, net als draadalg voorkomen, een combinatie van factoren.
Bij een juiste dosering en regelmatig gebruik zal Algostabiel in combinatie met Water Stabiel, zal uw algenprobleem worden opgelost. De groene draadalgen zullen bruin van kleur worden na gebruik van Algostabiel, daarna sterven de algen af. Bij gebruik van een goed vijverfilter zullen de resten van de draadalgen achterblijven in de vijverfilter. In andere gevallen (geen vijverfilter) zullen de resten op de bodem van de vijver neerdalen. De Water Stabiel zorgt voor het constant houden van uw waterwaarden. Bekijk het algostabiel en waterstabiel doseerschema.

Deze producten worden alleen in ons vijvercentrum verkocht en is dus nergens anders verkrijgbaar. Ook zijn de producten verkrijgbaar in onze webshop, bestel deze online en u ontvangt de producten binnen enkele dagen aan huis. Daarnaast heeft Vijvercentrum de Scheper nog een ruim assortiment aan draadalgen producten bijvoorbeeld: de handige draadalgenborstel, waarmee u zelf alvast wat alg uit uw vijver kan verwijderen.

Wilt u zelf uw waterwaarden testen?

Het is erg eenvoudig om zelf de belangrijkste waterwaarden te testen. In ons vijvercentrum verkopen we diverse testen van zeer eenvoudig in gebruik, tot bijzonder nauwkeurig. De waarden kunt u dan eenvoudig invoeren op ons online waterwaarden formulier, en u ontvangt een gratis advies op maat. Zo kunt u testen wanneer u wilt. Uiteraard testen wij het water ook gratis voor u in ons vijvercentrum. Neem daarvoor bij voorkeur een gesloten potje met alleen water ( dus zo min mogelijk lucht ) mee voor de meest nauwkeurige resultaten.
Wat zijn nu eigenlijk perfecte waterwaarden? De meest belangrijke indicatoren voor goed vijverwater sommen we voor u op:
• GH = minimaal 10
• KH = tussen 6 en 10
• PH = tussen 7 en 7,5
Nitraat en Fosfaat = zo laag mogelijk

Deel uw ervaring van ons Algostabiel product!

Wij stellen uw mening op prijs! Als u gebruiker bent van onze producten, stellen wij u in de gelegenheid om uw ervaringen met het bestrijden van draadalgen hier op onze website te melden.