Wanneer gaat u de UV lamp voor de vijver vervangen? U leest hier alles over UV lampen.

Nut UV lamp vijver

Een UV lamp voor uw vijver kopen kan ervoor zorgen dat uw probleem met bijvoorbeeld zweef algen tot het verleden gaat behoren. Door het gebruik van een UV filter voor de vijver en deze met al het vijverwater in contact te laten komen, hebben zweefalgen eigenlijk geen kans meer.

Via onze webshop leveren wij diverse producten om uw vijver helder te krijgen. Als voorbeeld van een geïntegreerd systeem noemen we hier de Oase Biopress Set 10000. Dit product is als set verkrijgbaar (pomp, vijverfilter en UV lamp).

Een UV lamp kunt u voor elke vijver gebruiken. Het maakt dus niet uit of u in het bezit bent van een siervijver, koivijver of zwemvijver. Het effect is bij elke vijver identiek.

Voorwaarde is overigens wel dat de waterwaarden van uw vijver goed zijn. Een UV lamp voor de vijver dienst altijd in combinatie met een filter toegepast te worden. De plaatsing is bij voorkeur voor het filter.

Zweef algen in het vijverwater zorgen ervoor dat de vijver niet helder is. Uw vijver blijft helemaal groen van kleur en u kunt nauwelijks de vissen en vijverplanten zien. Natuurlijk niet leuk. De meeste mensen hebben het liefst een heldere vijver. Ook krijgen de zuurstofplanten daardoor geen licht meer.

Met behulp van UV lampen voor de vijver kunt u ervoor zorgen dat zweef algen geen kans meer krijgen. Een groene vijver behoort na gebruik van een vijver uv lamp dus vaak tot het verleden. In tegenstelling tot wat veel gezegd wordt, kun u alleen zweef algen verwijderen met een UV lamp. Draadalgen kunt u met een UV lamp niet voorkomen. Daarvoor zijn andere maatregelen noodzakelijk.

De juiste UV lamp voor uw vijver dient afgestemd op de grootte van uw vijver en vijverfilter. Met andere woorden, hoe meer water er door de vijverfilter stroomt, des te meer capaciteit (Watt) dient de UV lamp voor uw vijver te hebben.

UV lamp voor een vijver dient jaarlijks vervangen te worden !

De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.

Door het gebruik van de UV lamp worden de zweefalgen door de UV straling aan elkaar geklonterd zodat de filter deze kan opvangen. Door elk jaar een nieuwe UV lamp voor de vijver aan te schaffen zult u normaal gesproken geen problemen ondervinden met zweef algen in de vijver en zal de vijver helder blijven.

Direct online kopen ? Dat kan natuurlijk op onze webshop. Bekijk hier ons assortiment van uv lampen !

Heldere vijver

Natuurlijk zijn er meer factoren om de vijver helder te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor vijverbodem schoon blijft. Dit kunt u doen door regelmatig de bodem te reinigen met bijvoorbeeld een vijverstofzuiger. Door regelmatig vuil van de vijverbodem te verwijderen zullen de vissen ook minder kunnen ‘froeten’ en ook dit zal de helderheid van de vijver enorm kunnen bevorderen.

Plaats daarnaast de vijverplanten in speciale vijvermandjes en bedek de aarde voor de vijverplanten met bijvoorbeeld grotere steentjes. Op deze manier zullen vissen niet bij de aarde kunnen komen en ook dat betekent wederom dat vissen niet de gelegenheid komen om te ‘froeten’.

Wanneer kunt u de UV lamp voor de vijver uitzetten ?

Wij krijgen veel vragen of de UV lamp het hele jaar aan moet staan. U kunt er voor kiezen om in de winterperiode de UV lamp voor de vijver uit te zetten, maar noodzakelijk is dit niet. Naast het nut voor helder water zorgt een UV lamp ook voor het bestrijden van ziekteverwekkers. De winter is een kwatsbare periode voor vissen, en de UV lamp kan uw vissen ondersteunen. Het uitzetten van UV lamp doet u eigenlijk alleen bij het toevoegen van bacteriën aan de vijverfilter. Als u de bacteriën heeft toegevoegd zet u de UV lamp voor de vijver gedurende een week (of bij wat kouder weer twee weken) uit. Op deze manier kunnen bacteriën zich goed ontwikkelen.

Samenvatting vijver UV lamp

Hieronder vatten een en ander nog eens samen ter verduidelijking. Een vijver UV lamp :

  • werkt alleen tegen zweefalgen
  • dient de juiste capaciteit te hebben
  • moet jaarlijks vervangen worden
  • zet u uit bij het toevoegen van bacteriën
  • kunt u als 1 systeem met vijverfilter gebruiken
  • Zorgt voor bestrijding van sommige ziekteverwekkers

Heeft nog vragen over vijver uv lampen, kunt u natuurlijk altijd even langs komen of met ons contact opnemen via de website.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren